Traditionele Chinese geneeskunde bij acupunctuurarts I H Liem in Leiderdorp

Bij het eerste bezoek wordt de anamnese afgenomen en een algemeen medisch onderzoek gedaan. De pols wordt gevoeld en de tong bekeken, hieruit wordt duidelijk of de klacht te behandelen is met acupunctuur, Chinese kruiden of een combinatie van beide, of dat u doorverwezen wordt naar uw huisarts.

Wilt u bij elk acupunctuurbezoek een badlaken meenemen voor de behandelbank en bij de ingang uw

handen desinfecteren?

Acupunctuur

Acupunctuur is een techniek die al duizenden jaren oud is. Ook in Nederland heeft de behandeling inmiddels een plek in de gezondheidszorg. Waar mensen bij acupunctuur vaak denken aan alternatieve geneeskunde, spreken wij liever over een aanvulling op reguliere geneeskunde. Het voegt iets toe.


Westerse geneeskunde richt zich dikwijls op symptoombestrijding, terwijl de traditionele Chinese geneeskunde naar de hele mens kijkt. Acupunctuur richt zich erop de natuurlijke balans in het lichaam te herstellen door de energiestromen te beïnvloeden.

De energiekanalen, meridianen genoemd, zijn als een soort web verbonden met elkaar, met uw organen en met uw geest. Door invloeden van zowel buitenaf als binnenuit kan de energie in het lichaam verstoord worden. Door kleine naaldjes te plaatsen op punten in de meridianen, herstellen we de balans.

Chinese kruiden

Behandeling met Chinese kruiden is een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt al duizenden jaren toegepast. Chinese kruiden worden met name toegepast bij inwendige aandoeningen, zoals maagdarmklachten. Ook kunnen ze in combinatie met acupunctuur worden toegepast.

Een behandeling met Chinese kruiden bestaat uit een combinatie van meerdere kruiden. De samenstelling is zowel afhankelijk van de klacht als van de algehele gezondheidstoestand van de persoon. De kruiden die wij gebruiken komen in poedervorm en in kleine pilletjes, zodat ze eenvoudig met een beetje water in te nemen zijn.

Meer weten?